Autismecoach bij volwassenen

Facebookgoogle_pluslinkedinmailFacebookgoogle_pluslinkedinmail

Autismecoach bij volwassenen

coaching bij autisme|www.aspiratiecoach.nlBij het woord autisme denken we vaak aan kinderen. Niet gek want juist bij kinderen zien we heel duidelijk signalen van autisme. Hoe ouder men wordt hoe meer houding en gedrag wordt aangepast aan de buitenwereld. Het merendeel van de volwassenen krijgt pas op latere leeftijd een diagnose. Het kan zijn dat het niet eerder is opgemerkt of dat het  in eerdere jaren bestempeld is als lastig of ongehoorzaam. Andere volwassenen hebben (nog) geen diagnose maar voelen en weten van zichzelf dat ze “anders” zijn. Zolang zich hierbij geen problemen voordoen is verdere hulpverlening niet noodzakelijk.

De beleving van de wereld is een heel andere beleving voor mensen met autisme. Het is lastig de wereld te begrijpen als je anders waarneemt, informatie anders verwerkt, een andere betekenis verleent aan de informatie en op dit alles anders reageert. De wereld wordt hierdoor erg verwarrend voor mensen met autisme en zij moeten met deze complexe samenleving zien om te gaan.

Dat valt vaak nog niet mee. Je wilt heel graag meedoen maar vaker lukt dat niet zo goed. Of je doet heel goed mee maar bent na je bezigheden zo ontzettend uitgeput van alle pogingen je staande te houden. Het vertellen dat je (misschien) autisme hebt is ook niet zo makkelijk. Als je ADD of ADHD hebt wordt dat vaker geaccepteerd. Als je autisme hebt ben je vaak ineens een rare snuiter.

Het is toch vreemd dat deze ideeën over autisme nog steeds bestaan! Er zijn zoveel mensen met autisme die hoogopgeleid zijn, goede banen hebben en een gezin. Deze mensen doen hun uiterste best om in deze maatschappij hun steentje bij te dragen en te dealen met de dagelijkse uitdagingen van hun autisme.

De diagnose autisme is geen modeverschijnsel. De samenleving is de afgelopen decennia complexer geworden. Vroeger ging de vader werken en de moeder bleef thuis om haar gezin te runnen. Er stond een meester of juffrouw voor de klas die je vertelde wat je moest doen en wanneer je het af moest hebben. Nu wordt al van kleins af aan verwacht dat kinderen hun eigen werk inplannen. Er zijn mobiele telefoons gekomen en internet en er wordt op het gebied van sociale media van alles van je verwacht.

Hoe complexer de wereld  wordt hoe vaker iemand met autisme gaat vastlopen op diverse gebieden. Er is structuur en duidelijkheid nodig en dat is tegenwoordig steeds minder aanwezig op heel veel gebieden.
Dit heeft tot gevolg dat er geen ruimte meer lijkt over te blijven om de hoeveelheid prikkels te verwerken met overprikkeling tot gevolg.

Ook op werkgebied worden steeds meer eisen gesteld. Het communiceren, samenwerken, sociale vaardigheden, hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden, snel schakelen tussen taken of planning zijn allemaal zaken die nog niet zo makkelijk zijn voor mensen met autisme.

Iedere persoon met autisme is anders, net als alle mensen zonder autisme. Het is van belang voor hen te leren waar hun belemmeringen liggen en hun kwaliteiten. Soms met enkele kleine aanpassingen kan de werkomgeving dusdanig aangepast worden dat mensen met autisme uitstekend kunnen functioneren. Coaching voor volwassenen met autisme kan helpen om uit te zoeken waar de kwaliteiten en belemmeringen liggen.

Autisme is geen excuus om niet het beste uit jezelf te halen. Door de juiste begeleiding en hulp kun je heel ver komen. Het is wel een kwestie van heel hard werken en doorzettingsvermogen. Het zou zonde zijn om je kwaliteiten onbenut te laten en hierdoor je eigen persoonlijke ontwikkeling te stagneren. Er zijn zoveel voorbeelden van mensen met autisme die heel ver gekomen zijn. En met ver gekomen zijn bedoel ik niet alleen de beroemde mensen met autisme. Hiermee bedoel ik ook de “gewone” mens met autisme die toch een gezin heeft, een baan of dagbesteding heeft weten te verwerven en hier met of zonder hulp uitstekend functioneert.

Om zover te komen heb je soms de ondersteuning nodig van een coach die ervaringsdeskundig is op het gebied van autisme. Die weet tegen welke zaken je aanloopt en die je kan helpen een gepast stappenplan te maken. Die je kan helpen om je diagnose te verduidelijken tegenover je werkgever. Die ook samen met de werkgever kan kijken naar eventuele aanpassingen waardoor je (nog) beter kan functioneren. Of die aan je partner of familie zaken kan uitleggen die gerelateerd zijn aan je diagnose en aan jou. Die jouw handvatten kan geven om het hebben of krijgen van een diagnose te verwerken en te kijken naar wat dit voor jou betekend.

Het vragen van hulp is nog niet zo makkelijk en kost heel wat moed, kracht en doorzettingsvermogen. Maar wat kost het jou voor energie om te blijven in de situatie waar je nu in bent? Deze energie gaat verloren en kun je niet meer gebruiken om het beste uit jezelf te halen. Hoe zonde zou dat zijn! Natuurlijk ben jij het die het uiteindelijk doet, want dat kun je. Maar hoe fijn is het om een hulplijn te hebben die weet waar je het over hebt en die je kan inroepen wanneer je dat nodig hebt?

Ik wens je veel kracht, moed en doorzettingsvermogen toe om die hulp in te roepen en te aanvaarden als je dit nodig hebt!

Fijne dag,
De Aspiratiecoach!

autisme coach volwassenen |www.aspiratiecoach.nl

Facebookgoogle_pluslinkedinmailFacebookgoogle_pluslinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *