Je ziet er zo normaal uit!

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail

Je ziet er zo normaal uit…..je hoort het zo vaak. Mensen hebben een ander beeld van hoe iemand met autisme uit zou moeten zien. Als iemand die er goed uit ziet en behoorlijk intelligent is zegt dat hij of zij autisme heeft zijn ze vaker geschokt. Wat raar, je hebt geen duim in je mond, je zit niet in een hoekje te kwijlen of draait rondjes om je eigen as!  Bij sommige is het duidelijker dan bij de ander, net als bij “normale” mensen.

Mensen met autisme kunnen vaak helemaal niet autistisch of behoorlijk “normaal” overkomen. Het is echter een uitputtingsslag om dit vol te houden. Misschien zou je wel nooit vermoeden dat diegene autisme heeft of verwacht je niet het etiketje autisme op die persoon. Vaak zijn mensen met autisme lomp en onhandig, vaker zenuwachtig, arrogant ook nog wel. Ze gedragen of bewegen zich soms vreemd maar meestal kun je het niet zien.

Het is een heel gevecht om als goedopgeleide, fatsoenlijke gedragende man of vrouw een baan te vinden of te behouden. Het is goed dat ze “normaal” kunnen lijken, echt een topprestatie, het betekent echter niet dat ze het niet zwaar hebben of geen Asperger hebben. Het is dan een zware weg geweest langs diverse wegen om zover te komen. Er zal altijd concentratie, inspanning en alertheid gevraagd worden om deze prestatie te leveren. Werkgevers weten vaak wel wat Asperger is maar vaak niet wat het inhoud.

Het is ook pijnlijk te horen dat men er niet uitziet alsof men Asperger heeft of het lijkt wel of men het niet zo erg heeft. Het getuigt van weinig respect voor de ervaring van diegene die ermee te maken heeft. Ze hebben er zo hard voor moeten knokken en moeten dat blijven doen. Ze moeten heel hard werken om te kunnen doen wat ze doen.

je ziet er zo normaal uit aspiratiecoach

Volwassenen met Asperger zijn helaas vaker verkeerd gediagnostiseerd. Asperger werd pas in 1994 erkend en opgenomen in de DSM-!V. Ze kregen eerder andere, lees verkeerde, diagnoses en kregen Ritalin voorgeschreven terwijl ze deze symptomen niet hadden. Ze hadden geen trainingen, hulp en begrip voor hun problematieken. Ze hebben zich op eigen kracht en moed door het leven geslagen. Het toont aan hoeveel kracht, intelligentie, aanpassings- en probleemoplossend vermogen er aanwezig is. Wat een opluchting als een volwassenen eindelijk een goede diagnose krijgt. Ze zijn niet gek of moeilijk, ze hebben het Syndroom van Asperger!

Het stellen van een diagnose op latere leeftijd is lastiger. De tekenen van Asperger zijn meestal minder zichtbaar vanwege het aanwezige aanpassingsvermogen. De Asperger heeft zich grote moeite gedaan om “normaal” te worden. Twijfel niet aan de diagnose of de capaciteiten van de Asperger. De Asperger wil zo graag onderdeel zijn van het “normale” leven en doet alle moeite hiervoor. De positieve eigenschappen van de Asperger doen de negatieve echt teniet! Ze willen er zo graag bij horen en doen hun uiterste best om hun werk goed te doen. De eer in hun werk staat hoog in het vaandel en hard werken is hun zeker niet vreemd.

 

 

 

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *