Butterfly!
Geef jezelf de toestemming om uit je cocon te komen en de wereld de prachtige vlinder te laten zien die zich in jou verstopt!
Hoe mooi zou het zijn als we zonder angst onszelf konden laten zien. Degene die we werkelijk zijn van binnen, de mooie gevoelige, verdrietige en angstige mens met al onze gevoelens en gedachten! Jezelf niet meer hoeven te verstoppen of zonder schaamte te zijn, hoe heerlijk zou dat zijn. Zou je het lef hebben om te laten zien wie je bent van binnen, hoe graag zou je dat willen?
Als je leeft met autisme is je wereld anders dan die van anderen, niet beter of slechter maar anders. Hoe mooi zou het zijn als we elkaar konden laten zien hoe mooi, of soms niet zo mooi, de wereld van de ander is. Hoe fijn zou het zijn om van elkaar te horen hoe we omgaan met die wereld in onszelf. We zouden van elkaar kunnen leren, elkaar meer begrijpen, elkaar meer helpen op punten waar we uitdagingen ontmoeten en zo zelfs meer om elkaar kunnen gaan geven.
Het zou zo fijn als we elkaar in de waarde kunnen laten zoals we zijn en zoals we graag erkend , gezien en gehoord willen worden. Met of zonder autisme is het leven niet eenvoudig. Hoe vreemd is het dan dat we het elkaar ook nog eens moeilijker maken.
Al eerder heb ik mezelf kwetsbaar opgesteld. Dat wordt soms gewaardeerd maar niet altijd geaccepteerd. Het is schijnbaar beangstigend om openlijk je gevoelens te tonen. Te schrijven over je eigen leven is niet makkelijk. Maar door je kwetsbaar op te stellen krijg je meer inzicht . Hierdoor komt er ruimte voor verandering . Zo groei je verder in je creativiteit en maak je de weg vrij voor innovatie. Wie wil dat nu niet??
Leven met autisme is een rollercoaster. Ik kan het weten, ik leef al 50 jaar met autisme en ADD. Ja , dat lees je goed ! Het staat zwart op wit en ik sta er volledig achter dat “men” hiervan op de hoogte is. Het heeft jaren geduurd voordat ik dit naar buiten kon brengen , behalve mijn directe omgeving was niemand van mijn autisme op de hoogte. Ik kom dus eigenlijk uit de autismekast ! Ik ben autistisch en heb ADD, geen gemakkelijke combi .
Door me kwetsbaar op te stellen kreeg en krijg ik steeds meer kennis en inzicht. Waardoor ik nu kan zeggen dat ik trots ben op mijn autisme en wat het mij heeft gebracht. Ik ben altijd een vechter geweest en dat zal nooit veranderen. Het gevecht wat ik heb geleverd in mijn leven is niet voor niks geweest. Mijn leven mag er zijn met al zijn mooie en minder mooie kanten.
Voor mij betekent mijn autisme een hele diepe gewaarwording van alles om mij heen in dit leven.
Er is op geen enkel gebied een oppervlakkigheid, alles wordt heel diep ervaren. Alles komt zonder filter naar binnen dat is best lastig maar ook weer heel mooi en intens. Het genieten van de kleine details in het leven zou ik absoluut niet meer kunnen missen.
Het maakt ook dat ik van uiterst verdrietig binnen een minuut weer naar een opperste staat van geluk kan gaan. Soms door een enkel leuk liedje op de radio. Er is bij mij geen enkel doel zonder te genieten van de reis er naar toe. Mijn autisme laat me leven in het moment, dat vind ik heel waardevol.
Leven met autisme en ADD niet altijd gemakkelijk, er zijn in de afgelopen jaren al heel wat bergen verzet. Werken aan jezelf is hierin heel belangrijk en het leren wat jouw autisme voor jou betekent. Dat zijn de eerste stappen die gezet moeten worden. Als je niet weet wat jouw autisme betekent hoe kun je dan verwachten dat anderen jou kunnen begrijpen of zelfs helpen?
Zodra je begint aan de buitenwereld te vertellen dat je autisme hebt zijn de meningen hierover heel verschillend. Dit gaat van afstand nemen tot dichterbij elkaar komen en daar ligt een hele wereld tussen. Het is een megareis die je moet maken om jezelf met autisme te durven laten zien aan anderen.
Het is dan noodzaak dat je zelf je autisme geaccepteerd hebt . Het krijgen van een diagnose op latere leeftijd maakt dat je heel wat tijd nodig hebt om het eerste deel van je leven door een nieuwe lens te bekijken. Hoe je de diagnose beleeft is voor een ieder anders. In mijn geval was ik na een tijdje opgelucht en blij dat ik niet gek was maar dat mijn hersenen hun eigen inrichting hebben ontworpen. Ze werken anders dan bij anderen. Naast opluchting over het verkregen inzicht was er ook verdriet . Ik realiseerde me de grote impact die onwetendheid heeft gehad op mijn jeugd en volwassenheid.
Ik heb ondervonden wat er gebeurt als het eenmaal verteld is, zowel positief als negatief. Er zijn genoeg mensen die blij zijn te horen wat er aan de hand is. En er vallen heel wat spreekwoordelijke kwartjes. Mensen geven aan gedragingen te hebben gezien die gerelateerd zijn aan mijn autisme. Zij benoemden bijvoorbeeld de diepe gevoeligheid, het niet altijd mee doen aan bijeenkomsten van het werk of prive, mijn behoefte om tijd alleen door te brengen, het chaotische werken maar ook mijn humor en harde werken.
Er zijn ook mensen die je gaan mijden, ze vinden het eng of weten niet wat ze ermee moeten. Het kan ook zijn dat ze jouw autisme gaan bagatelliseren, ook een vrij hardnekkige uitdaging. Dat is heel jammer voor deze mensen. Jammer omdat ze dan ook de mooie en sterke kanten van autisme gaan missen. Jammer ook dat ze de moed missen om je gewoon vragen te stellen over jouw autisme of hoe ze ermee om kunnen gaan. Jammer dat de wil om net als ik inzicht te vergaren ontbreekt bij velen want zo missen ze ook de meest integere en gevoelige momenten.
Na een hele periode van studie, mezelf opnieuw leren kennen en praten met anderen over autisme heb ik besloten mijn kennis en ervaring in te zetten om anderen te helpen inzicht te geven in de wereld van autisme. Dit doe ik middels het geven van lezingen en mensen (met en zonder autisme) individueel te begeleiden. Denk hierbij ook aan familie, vrienden, werkgevers, collega’s en natuurlijk de partners.

Want ook voor partners van autisten is het vaak nog niet zo makkelijk om te begrijpen wat er aan de hand is. Hulp inroepen van een coach met verstand van zaken kan dan een boost zijn voor je relatie.
Want het is echt waar…autisten kunnen ook relaties hebben want ze hebben juist hele diepe gevoelens. Het verwoorden van deze gevoelens is echter vaak lastig en wordt niet altijd begrepen.
Als je dus een partner hebt waar je heel veel van houdt, laat je dan niet weerhouden door het labeltje autisme maar ga ermee aan de slag, laat je informeren en stel je leerbaar op. Het accepteren van de diagnose van je partner of familielid is ook niet altijd gemakkelijk. Het heeft namelijk impact op alle levensgebieden. Het steun krijgen bij het accepteren hiervan is geen overbodige luxe.
Ik ben van mening dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren om het inzicht in de wereld van autisme te vergroten. Dat is namelijk mijn hogere doel, maar ik geniet met volle teugen ook van de reis ernaar toe…..
Ik kan me voorstellen dat je een reactie wilt geven of vragen hebt over mijn verhaal. Indien je op mijn verhaal wil reageren kan dat via reacties onderaan dit blog maar je mag natuurlijk ook je vragen mailen. Mijn mailadres is info@aspiratiecoach.nl.
Wil je een afspraak maken of ben je geïnteresseerd in een lezing over autisme? Mail dan naar info@aspiratiecoach.nl, geef hierbij eventueel ook je telefoonnummer op zodat ik je zo spoedig mogelijk kan bellen voor aanvullende informatie.
Meer informatie over Aspiratiecoach.nl vindt u ook op de website www.aspiratiecoach.nl
Groet en graag tot de volgende blog van Aspiratiecoach!
