Flowers

Facebookgoogle_pluslinkedinmailFacebookgoogle_pluslinkedinmail

I got flowers today!

Flowers Aspiratiecoach

De keuze om mijn ervaringen te delen heb ik gemaakt bij de start van mijn praktijk. Toen ik mijn ervaringen opdeed was er geen sprake van internet en was er nog niet veel openheid over “taboe” onderwerpen. Dit maakt dat ik dacht dat ik de enige was en me alleen voelde staan voor alle dingen die op mijn pad kwamen. Dat maakte het niet makkelijker om weg te gaan uit de situatie waarin ik me bevond.

 

Na jaren van innerlijke strijd, verdriet, pijn heb ik de grote stap gemaakt en ben na een lange strijd weggegaan uit een situatie van huiselijk geweld.

Ik wil met jullie het  gedicht “I got flowers today” delen. Dit gedicht heeft mij de ogen geopend voor de situatie waar ik toen in zat. Het is een heftig gedicht over de rollercoaster van huiselijk geweld waar je zomaar in terecht kunt komen.

Vaak vragen mensen zich af waarom iemand in een relatie blijft waar zich op welke manier dan ook huiselijk geweld afspeelt. Voor buitenstaanders is vaak onbegrijpelijk dat het slachtoffer van huiselijk geweld niet “gewoon” weggaat.

Huiselijk geweld begint vaak niet in het groot. Het start met kleine dingetjes die vaak niet eens worden herkend als huiselijk geweld.

In weken, maanden  of jaren breiden deze “dingetjes” zich uit. Vaak volgt er na een incident een periode van berouw en rust waarin de geweldpleger zich van zijn beste kant laat zien. Dit gebeurt op  dusdanige wijze dat je bijna gaat twijfelen of de eerdere incidenten wel hebben plaatsgevonden of dat je denkt dat ze minder erg waren.

Of  je gaat twijfelen of jij niet degene bent die de geweldpleger heeft getriggerd. Doordat je aan jezelf gaat twijfelen durf je het niet bespreekbaar te maken met anderen in je omgeving. Want stel je voor dat jij degene bent die dit veroorzaakt heeft. Ook de schaamte speelt een grote rol.  Schaamte  over het feit dat jij dit “laat gebeuren”. Je weet en voelt dat het niet goed is maar door angst, schaamte, twijfel en onzekerheid denk je dat het onmogelijk is om uit de relatie te stappen. Je hebt allerlei vragen over waar naar toe, de kinderen, de financiën, je spullen, de angst voor het onbekende, de angst voor ontdekking van je schuilplaats, wie je kan helpen en je hebt nog geen antwoorden.

Het is verdomd moeilijk om aan te geven aan anderen dat je het niet meer red en hulp nodig hebt. Het lezen van onderstaand gedicht had voor mij een echt schokkend effect in de positieve zin. Ik zag in een  paar zinnen hoe mijn leven kon eindigen als ik geen stappen zou ondernemen. Dat kwam binnen, zeker gelet op het feit wat ik mijn kinderen aandeed als ik zou blijven.

Stapje voor stapje ben ik de mogelijkheden gaan onderzoeken hoe  ik weg kon komen met mijn kinderen. Het ging niet snel, ging  niet vanzelf en was een heel harde weg. Ik ging 2 stappen vooruit en vaak weer 1 of 2 passen achteruit. Maar de woorden van dit gedicht droeg ik altijd bij me en duwde me vooruit als ik dacht niet meer te kunnen lopen. Ik heb ook gemerkt dat er altijd mensen zijn die je op weg helpen  als je uiteindelijk besluit  om weg te gaan.”

Het duurt lang om je eigen weg weer te vinden. Het kost enorm veel energie, moed en doorzettingsvermogen om deze stappen te maken. Na jaren kan ik zeggen dat dit het allemaal waard was als ik nu kijk naar mijn kinderen, mijn leven en mijzelf. Had ik de stap niet gemaakt weet ik niet of we hier nog geweest waren. Dat is een harde uitspraak maar zo waar!

Al kan ik maar één persoon helpen met mijn verhaal is dat voor mij de moeite waard. ik zal niet zwijgen over mijn ervaringen, details laat ik achterwege die zijn niet relevant. Door ervaringen te delen worden taboes uiteindelijk, met een lange adem, verdreven. Er zijn nog steeds vrouwen en mannen die in een situatie van huiselijk geweld verkeren en niet weten wat te doen. Ik help mee door de stilte en  het taboe te doorbreken in mijn eigen woorden en gevoel.

Het gedicht Flowers laat de psychologische rollercoaster heftig maar heel treffend zien. De rollercoaster die maakt dat je de stap om weg te gaan iedere keer uitstelt, totdat…..

In dit gedicht gaat het om bloemen die je krijgt maar hier kun je ieder ander “kado” voor invullen.

I got flowers today

I got flowers today.
It wasn’t our anniversary any other special day.
Last night, he threw me into a wall and started to choke me.
It seemed like a nightmare.
I couldn’t believe it was real.
I woke up this morning sore and bruised all over.
I know he must be sorry.
Because he sent me flowers today.

I got flowers today,
and it wasn’t Mother’s Day or any other special day.
Last night, he beat me up again.
And it was much worse than all the other times.
If I leave him, what will I do?
How will I take care of my kids?
What about money?
I’m afraid of him and scared to leave.
But I know he must be sorry.
Because he sent me flowers today.

I got flowers today.
Today was a very special day.
It was the day of my funeral.
Last night, he finally killed me.
He beat me to death.
If only I had gathered enough courage and strength to leave him,
I would not have gotten flowers…today.

By Paulette Kelly

 

Mocht je naar aanleiding van bovenstaand stuk nog vragen hebben of reacties willen geven kan dat op de website onder dit bericht, via Facebook en ook via het mailadres info@aspiratiecoach.nl. Jullie reacties zijn van harte welkom!!

Ook voor het maken van een afspraak bij Aspiratiecoach mail je je naam en telefoonnummer naar het  mailadres info@aspiratiecoach.nl en word je zo spoedig mogelijk teruggebeld. Voor meer informatie kijk ook op pagina contact van de website www.aspiratiecoach.nl.

Veel moed, kracht en doorzettingsvermogen gewenst bij het maken van welke keuze dan ook!

warme groet,

De Aspiratiecoach!

 

Facebookgoogle_pluslinkedinmailFacebookgoogle_pluslinkedinmail

2 gedachten over “Flowers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *